Lavanda

Lavanda

Lavanda in gradina sau pe terasa

lavanda-1

lavanda-1

O gradina sau o terasa pentru a fi parfumata are nevoie de cateva plante de lavanda. Lavanda este o planta perena verde vara si iarna; vara produce flori cu parfum intens. Cultivarea lavandei este relativ simpla si nu cere atentii deosebite. Pentru cultivarea in ghiveci a lavandei avem nevoie de un ghiveci cu diametru de circa 35-40 de centimetri pentru o planta adulta, se pote cultiva in gradina fara cerinte deosebite in ce ce priveste terenul. Se cultiva folosind samanta, in acest caz se vor obtine plante hibride; sau se inmulteste folosind un ram de la o planta dezvoltata, in acest caz se va dezvolta o planta cu aceleasi caracteristici ca planta mama.

lavanda

lavanda

Perioada optima pentru semanat este sfarsitul primaverii, germineaza destul de greu si are nevoie de caldura si apa pentru a germina. Dupa semanat irigarea se poate face cu un pulverizator, in asa fel incat pamantul sa se mentina umed. Ramul folosit pentru a inmulti plantele de lavanda trebuie sa aiba dimensiuni intre 10 si 12 centimetri, sa nu aiba terminatii lemnoase. Se pune intr-un ghiveci cu dimensiunea de 15 centimetri intr-un amestec de pamant de gradina si nisip in proportii egale si pentru inceput se mentine pamantul din ghiveci umed pana formeaza radacini. Inmultirea folosind un ram al plantei se poate face la sfarsitul lunii iulie inceputul lunii august. Cand planta s-a dezvoltat si

lavanda-2

lavanda-2

radacinile lavandei incep sa iasa prin gaura de drenaj a apei planta trebuie schimbata intr-un vas de dimensiuni mai mari. Lavanda atat in gradina cat si pe terasa prefera locuri insorite, irigarea se face de regula cand pamantul din ghiveci sau din gradina este uscat de doua sau chiar trei zile . Este sensibila la stagnarile de apa, radacinile putrezesc foarte usor in cazul excesului de apa. Lavanda nu are nevoie de fertilizari suplimentare, se multumeste chiar si cu cantitatea de substante nutritive oferita de un sol sarac. Infloritul incepe spre sfarsitul primaverii si continua pe toata perioada verii. Florile sunt de culoare violacee, emana un parfum intens, se folosesc pentru a parfuma rufele proaspat spalate, la nivel casnic, in industria cosmetica si in industria farmaceutica. Francezii folosesc lavanda si in bucatarie la aromatizarea unor mancaruri delicate. Florile se pot recolta din primavara pana toamna folosind un foarfece pentru curatat. Taiera lavandei trebuie facuta de cel putin doua ori pe an, primavara si la sfarsitul verii cand florile se usuca. Taiera se face incepand cu ramurile de langa pamant si se continua urcand spre varful plantei. Primavara se indeparteaza circa 10 centimetri din ramuri iar toamna se taie inflorescenta si partea lemnoasa a lavandei. Printre proprietatile lavandei se pot enumera cele antiseptice, antispasmodice si antiinflamatorii. Pentru cei ce au posibilitatea sa cultive lavanda pe suprafete mari, lavanda poate deveni o sursa importanta de venituri, datorita intrebuintarii in industria farmaceutica si cosmetica, florile se vand la un pret destul de bun.

Reclame
Fier forjat RO

Fier forjat Online

lauradafina

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

TulipRed

Appassionata di botanica e buona forchetta. Insieme visiteremo i giardini più belli d'Italia.

Dott.ssa Ilaria Rizzo

PSICOLOGA - PSICOTERAPEUTA

Giardino3G, giardinaggio, giardiniere

Giardiniere, giardinaggio, manutenzione del verde. Macerata

GourmetGabriella

Abbandonarsi ai Piaceri per ritrovare il Benessere

gradinadeacasa2

Cultivarea legumelor pe spatii mici si pe balcon,

%d blogeri au apreciat asta: