Compostarea

Compostarea

Compost

Compost

Legumele sănătoase se cultivă pe soluri sănătoase! Se pot obține foarte simplu condiții ideale de sol dacă pământul din grădină se îmbogățește cu straturi de compost bogat în substanțe nutritive. În mod sigur toamna în grădină sunt  multe resturi vegetale care se pot transforma cu ușurință în compost hrănitor și cu costuri de producție zero. Pentru un compost de calitate trebuie să ne gândim cum are loc descompunerea resturilor vegetale în natură; noi trebuie doar să imităm ceea ce se întâmplă în natură.  Pentru ca materia organică să se descompună are nevoie de aer, pentru o bună aerisire se amestecă componentele umede cu cele uscate, se vor forma goluri prin care materialele în curs de descompunere se vor oxigena. Pentru un compost de calitate în recipientul de compostare trebuie să se păstreze un echilibru între materialele umede și cele uscate:

Resturi-vegetale

Resturi-vegetale

microorganismele care descompun materiale organice au nevoie de o umiditate echilibrată, prea multă umezeală duce la putrezirea materialelor organice, prea puțină umezeală determină migrarea microorganismelor în profunzime în căutarea umidității. Condițiile de temperatură sunt reglate într-o anumită măsură de aceste microorganisme, dar cu toate acestea alegerea locului pentru compostor este importantă, cel mai bine ar fi nici la soare nici la umbră, ideal ar fi dimineața soare și după masă umbră.  Materialele pentru compost sunt: ramurile arbuștilor, buruienile plivite, frunzele căzute, în general toate resturile vegetale din grădină și bucătărie. Dacă aceste resturi sunt mărunțite se descompun mult mai ușor. Înălțimea materialului de

Compost-ecologic

Compost-ecologic

compostat trebuie să fie de circa un metru, schimbul de căldură se va face mai ușor. La formarea amestecului pentru compost se poate adăuga puțin var, făină de oase și materiale cu conținut ridicat de azot. La final materialul de compostat se poate acoperi cu paie iarbă sau cu frunze uscate, pentru a păstra umiditatea și căldura din interiorul compostorului. În perioadele secetoase materialul de compostat se poate stropi cu zeama de urzici sau apă de ploaie, când plouă se poate acoperi cu un capac.  Compostul pregătit din toamnă se poate utiliza primăvara următoare după ce toate resturile s-au descompus și au o culoare brun închis asemănătoare pământului de la florărie.  Poate fi incorporat în sol la săpat sau se poate împrăștia pe straturi.

Reclame

Posted on septembrie 5, 2013, in Cultivarea legumelor in gradina and tagged , , . Bookmark the permalink. 3 comentarii.

  1. si eu am facut un compostor dar tare greu merge…..

  2. pai are deja 6 luni dar nu sa descompus foarte tare

Fier forjat RO

Fier forjat Online

lauradafina

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

TulipRed

Appassionata di botanica e buona forchetta. Insieme visiteremo i giardini più belli d'Italia.

Dott.ssa Ilaria Rizzo

PSICOLOGA - PSICOTERAPEUTA

Giardino3G, giardinaggio, giardiniere

Giardiniere, giardinaggio, manutenzione del verde. Macerata

GourmetGabriella

Abbandonarsi ai Piaceri per ritrovare il Benessere

gradinadeacasa2

Cultivarea legumelor pe spatii mici si pe balcon,

%d blogeri au apreciat asta: