Remedii naturale, tratamente ecologice în grădină

Remedii naturale, tratamente ecologice în grădină

Pelin

Pelin

Pentru tratarea plantelor în casă și grădină folosirea substanțelor chimice de sinteză trebuie redusă la minim, în locul lor se pot folosi eficient produse mai puțin agresive, ecologice, care să nu afecteze sănătatea oamenilor și animalelor. Atacul bolilor și paraziților la început e limitat deci poate fi controlat folosind remedii naturale; eficiența lor depinde de atenția cu care aceste remedii sunt aplicate. Tratamentele ecologice sunt pe bază de plante sau derivați ale acestora, cu materie primă care nu costă nimic, fiecare își poate procura plantele pentru tratamente din natură unde se găsesc din abundență. Principalele preparate sunt decoctul care se prepară lăsând ierburile în apă rece 24 de ore și apoi se încălzesc 20-30 de minute sau chiar mai mult

Coada calului

Coada calului

cele care au format terminații lemnoase.  Extractul se prepară lăsând ierburile în apă la temperatura mediului ambient, circa 3 zile. Infuzia se prepară vărsând apă fierbinte peste ierburi care trebuie să se lase la macerat încă o zi. Maceratul se pregătește fermentând ierburile o perioadă mai lungă de timp în apă de ploaie, amestecând din când în când. Maceratul e de regulă emană un miros neplăcut, este bun când încetează fermentația, adică când nu mai produce spumă. În toate cazurile lichidul obținut trebuie filtrat și aplicat folosind un pulverizator. Principalele plante care se pot folosi eficient la tratarea ecologică a plantelor sunt: usturoiul și ceapa, pelinul, coada calului, feriga, urzica și ardeiul iute. Usturoiul și ceapa conțin uleiuri esențiale, și substanțe cu proprietăți antibiotice, tratamentele care au la bază aceste plante sunt eficiente la eliminarea insectelor și a bolilor bacteriene și fungicide. Se prepară o infuzie de ceapă și usturoi folosind circa 100 de grame de bulbi mărunțiți pentru 10 litri de apă fierbinte. După ce s-a răcit și filtrat se stropește pe frunzele plantelor. Pelinul, conține substanțe insecticide și antibiotice, care țin la distanță insectele și întărește sistemul imunitar al

Urzica

Urzica

plantelor cultivate. Se pregătesc circa 500 de grame de ramuri proaspete (30 de grame de frunze uscate) în 10 litri de apă. se prepară o infuzie care se stropește pe frunzele plantelor, ține insectele la distanță, îndepărtează furnicile, este eficient și pentru tratamente împotriva fluturelui de varză. Coada calului are o epidermă care conține mari cantități de siliciu care fortifică tegumentele plantelor și are efecte pozitive la tratarea bolilor fungicide. Se pregătește decoctul folosind 100 de grame de plante pentru 10 litri de apă, se folosește diluat; 1 litru de decoct pentru 5 litri de apă. plantele se stropesc folosind un pulverizator, se poate folosi și maceratul care poate fi preparat după aceiași rețetă și poate fi amestecat cu macerat de urzică. Feriga conține

Feriga

Feriga

un venin care distruge vitamina B 1 esențială pentru viață. Se poate folosi ca insecticid și pentru tratarea ruginii. Frunzele uscate de ferigă folosite la mulcire țin la distanță melcii. Se pregătesc un kilogram de frunze și rădăcini care se lasă la macerat, preparatul obținut se diluează, o parte preparat și 10 părți apă se stropește pe plante ca insecticid și pentru combaterea ruginii. Urzica una dintre cele mai folosite plante in lupta biologică, conține acid formic (substanța iritantă), frunzele au un conținut bogat in fier azot și alte substanțe care stimulează sistemul imunitar al plantelor cultivate și influențează pozitiv dezvoltarea. Se pregătește maceratul folosind 1 kilogram de frunze proaspete pentru 10 litri de apă, se lasă circa 2 zile la macerat, se stropește pe plante nediluat. Se pot face tratamente preventive cu preparat de macerat de urzică. Ardeiul iute conține un puternic alcaloid care ține la distanță insectele. Se poate prepara un extract din 200 de grame de ardei pentru un litru de apă care se stropește pe frunzele plantelor cultivate. Mai sunt și alte tratamente ecologice dar cred că cele mai folosite și eficiente sunt cele ce au la bază plantele de mai sus, eficiența acestor tratamente ecologice depind de atenția cu care sunt aplicate și de faza de dezvoltare a plantei. Efecte maxime se obțin efectuând tratamente preventive.     

Reclame

Posted on iunie 16, 2013, in Boli si daunatori la plante and tagged , , . Bookmark the permalink. 6 comentarii.

 1. salut! sper sa imi fie de folos ceea ce citesc. nu vreau chimicale. am gasit articolul tau si am tot ramas citind :). cred ca parcurg tot blogul, ca gradinar incepator ce sunt.

  • Pai e simplu fertilizarea se face de regula toammna incorporand in sol feritilizant natural (preferabil) sau chimic. Se pot face fertilizari si primavara inainte de infiintarea culturilor. In ceea ce priveste tratamentele cele mai eficiente sunt cele preventive, dar aplicand tehnologii de cultivare adecvate, o rotatie corecta a culturilor e suficient o stropire dupa rasadit cu zeama bordeleza (acceptata de agricultura biologica) sau chiar cu zeama de urzica. Eu incerc sa pun un accent deosebit pe cultivarea ecologica, stropirile la pomi fructiferi se fac in perioada de repaos vegetativ.

 2. buna,
  sunt utile informatiile pe care le postezi dar plantele ca si oamenii sunt foarte complexe. as vrea sa te intreb cand se fac aceste tratamente? si in ce ordine? se poate face fertilizare si apoi tratament fungic sau nu are importanta? de asemenea fertilizarea are anumite perioade cand este indicat a se face. (imediat dupa inflorire din cate stiu eu)
  Daca ai putea sa detaliezi aceste aspecte ne-ar prinde bine unorca care suntem pasionati ca si tine dar la inceput de aventura in gradina.

 1. Pingback: Salutări | gradinadeacasa2

 2. Pingback: Plantele si substantele chimice | gradinadeacasa2

 3. Pingback: Boli fungicide la ardei | gradinadeacasa2

Fier forjat RO

Fier forjat Online

lauradafina

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

TulipRed

Appassionata di botanica e buona forchetta. Insieme visiteremo i giardini più belli d'Italia.

Dott.ssa Ilaria Rizzo

PSICOLOGA - PSICOTERAPEUTA

Giardino3G, giardinaggio, giardiniere

Giardiniere, giardinaggio, manutenzione del verde. Macerata

GourmetGabriella

Abbandonarsi ai Piaceri per ritrovare il Benessere

gradinadeacasa2

Cultivarea legumelor pe spatii mici si pe balcon,

%d blogeri au apreciat asta: