Cultivarea lavandei în ghiveci
Cultivarea lavandei în ghiveci
Lavanda este o plantă care formează tufe ramificate, preferând un teren sărac în substanțe nutritive. Lavanda este o plantă perenă verde tot timpul anului, dezvoltă ramificații lungi lemnoase care formează flori. Frunzele lavandei sunt lungi și înguste, de culoare gri-verde, ramificațiile formează flori, de culoare albastru-violet la sfârșitul lunii iunie. Fructele lavandei conțin o sigură sămânță. Lavanda se cultivă pentru proprietățile sale medicale și cosmetice. Dintre tipurile de lavandă, cel mai cultivat este „lavandula officinalis” care preferă un teren calcaros rezistentă la temperaturi scăzute iarna și la secetă vara. Un alt tip de lavandă cultivat pe arii răspândite, este „lavandula angustifoglia” cultivată in special pentru a decora grădinile, poate forma un gard viu sau poate decora o alee. Alt tip de lavanda cu frunze dințate este „lavandula dentata” cu frunze dințate de culoare gri-vede, cu flori bleu-violet ușor de cultivat. Pentru cultivarea lavandei avem nevoie de un teren bine drenat, nu foarte fertil , nu acid, cu o bună expunere la soare. Lavanda se poate înmulți prin semințe sau se pot selecta butași folosind o plantă adultă. Semănatul se face
primăvara, semințele germinează la temperaturi de peste 12 grade Celsius, are o perioadă lungă de germinație, (peste 20 de zile). Perioada optimă pentru pregătirea butașilor este după ce lavanda a înflorit; se taie un ram de circa 15 centimetri fără floare, se elimină frunzele de la bază și se plantează într-un ghiveci unde s-a preparat un amestec de pământ și pietriș. După plantare se menține pământul umed până când butașul începe să formeze muguri noi. Butașii de lavandă se pot planta în ghivece mici cu un diametru de circa 8 centimetri, pe măsură ce planta se dezvoltă formează rădăcini care au tendința să iasă prin găurile de drenaj ale ghiveciului; este momentul optim pentru a schimba ghiveciul. Lavanda ca plantă adultă are nevoie de un ghiveci cu un
diametru de circa 45 de centimetri. Pentru a schimba ghiveciul cea mai bună perioadă este începutul toamnei. Pământul din ghiveci poate fi amestecat cu pietriș fin pentru a asigura un bun drenaj al apei, pe fundul ghiveciului se așează 1-2 centimetri de pietriș. După ce lavanda a înflorit se recoltează inflorescențele, și se curăță eliminând ramurile lemnoase de la bază, rotunjind în același timp coroana. Pe perioada iernii rezistă la temperaturi de -15 grade, totuși este bine ca plantele din ghivece să fie protejate folosind o pânză nețesută care să permită respirația frunzelor. Pe timpul perioadei de repaus vegetativ lavanda se udă forte puțin sau chiar deloc. Când temperaturile încep să se ridice și ating circa 10 grade Celsius, lavanda din ghiveci începe să dezvolte o nouă vegetație înlocuind vegetația din anul precedent.
Posted on iunie 9, 2013, in Cultivare legume pe balcon and tagged cultivare lavanda, lavanda, lavanda in ghiveci, lavanda pe balcon. Bookmark the permalink. Comentarii închise la Cultivarea lavandei în ghiveci.