Boli la capsun

Boli la capsun

Respectând tehnologiile de cultură, căpșunul se îmbolnăvește cu dificultate. Înainte de a vorbi despre boli și dăunători vreau să

patarea-alba

patarea-alba

precizez că de regulă o plantație de căpșuni se îmbolnăvește din cauza unor mici greșeli pe care le considerăm fără prea mare importanță. Fiecare boală se transmite într-un fel anume, dacă respectând normele tehnologice eliminăm calea de transmitere a bolii, eliminăm implicit și boala.

 • Pătarea albă a frunzelor: (agent patogen: ciuperca) – pe frunze apar pete de culoare roșie violacee care în timp capătă aspect cenușiu albicios. Petele sunt circulare, de 2-4 milimetri diametru. Boala este favorizată de umiditatea ridicată și de vârsta plantei.
 • Pătarea roșie a frunzelor: (agent patogen: ciuperca) – se manifestă pe limbul frunzelor, pețioluri și pedunculii florali, prin apariția unor pete roșiatice, cu diametrul de 1-5 milimetri. Petele se unesc și ocupă toată frunza, culoarea devine brun roșcată, frunzele se usucă prematur și cad. Se transmite prin frunzele moarte, este favorizată de umiditate și temperatură ridicată. Ca măsură de prevenire se adună resturile vegetale și se compostează, irigările se
  patarea-rosie

  patarea-rosie

  fac echilibrat, evitând stagnările de apă.

 • Pătarea brună a frunzelor: (agent patogen: ciuperca) – pe frunze apar pete circulare de culoare roșie violacee, cu un diametru de 2-3 milimetri, la început pe măsură ce boala evoluează petele ajung la dimensiuni și de 1-2 centimetri. Țesuturile necrozează frunzele se usucă și cad. Se transmite prin frunzele rămase la pământ din anul vegetativ anterior.
 • Făinarea căpșunului: (agent patogen: ciuperca) – atacul se manifestă pe frunze pe ambele părți, pe partea de sus a frunzei se observă o pâslă albicioasă, frunzele atacate se răsucesc in sus, în formă de linguriță. Atacul se manifestă și pe fructe sub forma unei pâsle făinoase. Frunzele atacate nu se mai dezvoltă, rămân mici și deformate. Se transmite prin resturile vegetale,
  putregaiul cenusiu

  putregaiul cenusiu

  poate produce pagube serioase.

 • Putregaiul cenușiu: (agent patogen: ciuperca) – foarte periculoasă, poate compromite întreaga cultură de căpșuni. Atacul se observă pe părțile aeriene în special pe flori și fructe. Fructele atacate devin brune și putrezesc. Pe suprafața fructelor în condiții de umiditate apare un înveliș cenușiu. Fructele pot fi atacate și pe timpul depozitării și transportului.
 • Mana căpșunului: (agent patogen: ciuperca) – plantele atacate rămân mici cu frunzele de la bază ofilite. Frunzele mici prezintă la margini zone necrozate și putrezesc, în momentul în care se trage de plantă aceasta se rupe cu ușurință. Ciuperca rămâne activă la nivelul solului până la 8 ani.
Reclame

Posted on martie 14, 2013, in Boli si daunatori la plante and tagged , . Bookmark the permalink. 2 comentarii.

 1. Cu ce se trateaza?????????????????????????

  • Tratamentele se fac: la aparitia primelor noi frunze, cand incep sa infloreasca, cand incep sa formeze fructe, dupa cosit si la sfarsitul perioadei de vegetatie. Pentru tratament se folosesc insecticide si fungicide, care trebuie sa raspunda exigentelor culturale specifice, nu se stropeste cazual.

Fier forjat RO

Fier forjat Online

lauradafina

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

TulipRed

Appassionata di botanica e buona forchetta. Insieme visiteremo i giardini più belli d'Italia.

Dott.ssa Ilaria Rizzo

PSICOLOGA - PSICOTERAPEUTA

Giardino3G, giardinaggio, giardiniere

Giardiniere, giardinaggio, manutenzione del verde. Macerata

GourmetGabriella

Abbandonarsi ai Piaceri per ritrovare il Benessere

gradinadeacasa2

Cultivarea legumelor pe spatii mici si pe balcon,

%d blogeri au apreciat asta: