Repicat și răsădit

Repicat și răsădit

rasaduri-dovlecei

rasaduri-dovlecei

Schimbarea mediului de viață al plantelor, arbore, arbust sau răsad, este o operație delicată atât în faza pregătitoare cât și în faza de execuție. Înainte de a le planta în grădină de cele mai multe ori este necesar să le repicăm. Repicatul este operația prin care micile plante din răsadniță se transferă în recipiente de dimensiuni mai mari unde vor avea mai mult spațiu pentru a se dezvolta. Repicatul se face după ce pământul este umezit, răsadurile nu se trag cu degetul mare și arătătorul, se scot din pământ folosind o linguriță, un bastonaș, și dacă e posibil se lasă cât mai mult pământ pe rădăcini. Se plantează lăsând un spațiu de 5-8 centimetri între plante. Dacă plantele au fost semănate în mici ghivece transplantul se face ușor și este mai puțin stresant pentru plante. Dacă planta este bine dezvoltată, înainte să o scoatem din vas se irigă abundent după care se răstoarnă vasul și se trage ușor de planta, va ieși împreună cu pământul din vas. Plantarea în grădină a acestor plante care au aparatul radicular delicat și fragil ne obligă să acționăm cu prudență și în grabă într-o anumită măsură. Din ghiveci în grădină plantele se plantează când pericolul înghețurilor târzii a trecut, în cazul răsadurilor acestea trebuie să aibă 4-5 frunze dezvoltate. Răsăditul se face aranjând planta împreună cu pământul de pe rădăcini într-o mică gaură, planta trebuie plantată la aceiași adâncime la care a fost în răsadniță. Pământul se presează ușor în jurul rădăcinilor pentru punerea în contact a rădăcinilor cu solul și eliminarea eventualelor pungi cu aer, după care se udă. La unele răsaduri se pot ciupi frunzele îndepărtând o mică parte stimulând în acest fel emiterea de frunze noi . Pe balcoane și terase cultivarea plantelor în ghivece este obligatorie, în grădină plantele se cultivă în ghivece din diferite motive, de exemplu lipsa spațiului, dorința de a cultiva plante care pe perioada de iarnă trebuie adăpostite, dorința de a cultiva plante care au

transplantare

transplantare

nevoie de soluri cu caracteristici speciale, diferite de calitățile terenului pe care le are grădina. Oricare ar fi motivul pentru care se cultivă în vas, la fiecare 3-4 ani este nevoie să fie schimbat vasul; pentru că este prea mic și rădăcinile nu mai au spațiu pentru a se dezvolta, sau pământul a pierdut calitățile nutritive și trebuie înlocuit. Noul ghiveci trebuie să fie doar cu 3-5 centimetri mai mare decât cel inițial, un ghiveci prea mare duce la dezvoltarea excesivă a rădăcinilor în detrimentul coroanei. Se pregătește mai întâi noul ghiveci, se așează în dreptul găurii de drenaj un ciob care să nu împiedice scurgerea apei se adaugă circa un centimetru de pietriș pentru drenaj, se completează cu 2-3 centimetri de pământ și se presează ușor. Se extrage planta din vechiul ghiveci. Pentru a facilita operația se culcă ghiveciul după ce a fost irigat din abundență, se lovește ușor pe exteriorul pereților și se trage de tulpina plantei prinzând-o cât mai aproape de pământ. După extracție se îndepărtează o mică parte din rădăcinile dezvoltate circular după forma ghiveciului fără să îndepărtăm și pământul. Planta împreună cu pământul se centrează în noul vas, se completează golul rămas cu pământ; nivelul pământului din vas trebuie să fie cu 2-3 centimetri mai jos decât bordura vasului. Se udă abundent și transplantul e terminat.

Reclame

Posted on martie 1, 2013, in Cultivare legume pe balcon, Cultivarea legumelor in gradina and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Comentarii închise la Repicat și răsădit.

Comentariile sunt închise.

Fier forjat RO

Fier forjat Online

lauradafina

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

TulipRed

Appassionata di botanica e buona forchetta. Insieme visiteremo i giardini più belli d'Italia.

Dott.ssa Ilaria Rizzo

PSICOLOGA - PSICOTERAPEUTA

Giardino3G, giardinaggio, giardiniere

Giardiniere, giardinaggio, manutenzione del verde. Macerata

GourmetGabriella

Abbandonarsi ai Piaceri per ritrovare il Benessere

gradinadeacasa2

Cultivarea legumelor pe spatii mici si pe balcon,

%d blogeri au apreciat asta: