Tăieri la plante, când și cum?

Tăieri la plante, când și cum?

Tăierile la plante se fac întotdeauna cu moderație și cu bun simț, mai mult, obiectivul principal este  sănătatea plantei. Dubii la tăiat?

taieri-la plante

taieri-la plante

Care ramuri se elimină? Unde se taie? Da, trebuie neapărat să tăiem? Da de ce să tăiem? Scopul tăierii la plante este clar: să favorizăm circulația aerului in interiorul coroanei, să ne asigurăm ca lumina pătrunde in interiorul coroanei, să conservăm sau să stimulăm producția de flori și fructe și nu în ultimul rând să stimulăm o dezvoltare armonioasă a plantei. Reguli: în cazul tulpinilor sau ramurilor cu muguri alternativi (unul mai sus și unul opus mai jos, ca la trandafir) se taie deasupra mugurelui exterior, este de evitat să stimulăm dezvoltarea ramurilor spre interior, în cazul mugurilor opuși (muguri la aceiași înălțime dar diametral opuși, ca la hortensii) se taie deasupra perechii de muguri care vor dezvolta o ramificație bifurcată. Se taie la 5-6 milimetri deasupra mugurelui. Tăietura trebuie să fie oblică în raport cu axa ramului, circa 45° și paralel cu mugurele, va avea ca efect scurgerea apei în direcția opusă mugurelui . În cazul mugurilor opuși tăierea se face orizontal. Timpi de tăiere; depind de tipul de plantă, de scopul tăierii, de vârsta plantei. Tăieri la plantare, cu bun simț și moderație se taie rădăcinile foarte lungi, rănite sau rupte, la fel cum se aranjează puțin și coroana. Dacă planta a fost crescută in ghiveci, producătorul a pregătit-o deja pentru plantare așa ca nu trebuie tăiat nimic. La plantele cu rădăcini nude se ține cont de faptul că dezvoltarea rădăcinilor este proporțională cu dezvoltarea coroanei, deci dacă

Mar curatat

Mar curatat

sistemul radicular este slab dezvoltat, deteriorat, se scurtează coroana pentru a echilibra raportul coroana-rădăcini. Tăierile de întreținere se fac pentru a conserva forma coroanei eliminând ramurile bătrâne, neproductive sau cele rănite, tăierile se fac de la baza ramului în perioada de repaus vegetativ, preferabil la sfârșitul iernii. Tăierile verzi, de regulă la flori și arbuști floriferi, se fac de obicei după înflorire, îndepărtând florile uscate stimulând producerea de flori noi. La tăierile verzi se elimină lăstarii și puțin din ramurile dezvoltate excesiv. Tăieri de întinerire; când planta îmbătrânește și pierde din vigoare;, cu această tăiere se urmărește emiterea de ramuri tinere pentru un nou ciclu de viață. Se elimină de la bază ramurile bătrâne, sterile, slabe, cele care se încrucișează și cresc spre interior.  Rezultatul final în acest caz trebuie să fie o plantă nouă, lejeră, dar care păstrează structura inițială. Pentru o dezvoltare rapida a vegetației se pot face fertilizări cu mraniță sau compost bine maturat. Nu știu cât poate fi util dar eu după ce tai trei ramuri fac un pas înapoi, mi se pare că văd mai bine ce trebuie tăiat.    

Reclame

Posted on februarie 22, 2013, in Cum sa facem o gradina and tagged , , , . Bookmark the permalink. Comentarii închise la Tăieri la plante, când și cum?.

Comentariile sunt închise.

Fier forjat RO

Fier forjat Online

lauradafina

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

TulipRed

Appassionata di botanica e buona forchetta. Insieme visiteremo i giardini più belli d'Italia.

Dott.ssa Ilaria Rizzo

PSICOLOGA - PSICOTERAPEUTA

Giardino3G, giardinaggio, giardiniere

Giardiniere, giardinaggio, manutenzione del verde. Macerata

GourmetGabriella

Abbandonarsi ai Piaceri per ritrovare il Benessere

gradinadeacasa2

Cultivarea legumelor pe spatii mici si pe balcon,

%d blogeri au apreciat asta: