Cultivarea rosiilor

Cultivarea roșiilor

Rasaduri-rosii

Rasaduri-rosii

Roșiile pot fi clasificate în patru mari categorii: roșii mici, roșii medii, roșii alungite și roșii mari. Exemple de câteva soiuri rezistente la boli și ușor de cultivat: roșiile „cherry” roșii mici, fructifică în ciorchine; roșii tip pară,  „red pear” (galbene sau roșii) rezistente la boli și dăunători,  productive, cu fructul alungit; „baldwin” fructe de circa 200 de grame, rezistent la boli; „pyros” hibrid cu fructe gustoase de 150 grame; „beefmaster”, fructe de 450 grame. La toate tipurile de roșii se folosesc araci sau diverse structuri de susținere, pentru a evita contactul frunzelor și fructelor cu solul. Planta se leagă de arac sau de structură cu un fir care să nu producă răni plantei. După ce pericolul frigului a trecut se răsădesc roșiile,

legume-ecologice

legume-ecologice

împreună cu aracul de susținere se mulcește cu paie, frunze uscate sau scoarță de copac și se udă (roșia are nevoie de circa 7-8 litri de apa pe săptămână). Se elimină mugurii formați între frunză și tulpină (copilit) înainte să depășească 2 centimetri lungime. Pe măsură ce planta crește se leagă de arac, va avea în acest fel o bună susținere, creșterea fructelor îngreunează planta. Când a dezvoltat 4 inflorescențe (circa 50 centimetri înălțime) se taie vârful roșiei, (cârnitul) concentrând în acest fel hrana pentru dezvoltarea fructelor. Pentru rezultate bune la cultivarea roșiilor încercați să cumpărați doar răsaduri sănătoase, cu frunze verzi și o înălțime de circa 20 de centimetri. Nu cumpărați plante cu frunze galbene și tulpini subțiri. Roșiile sunt iubitore de soare dar rădăcina este bine să fie protejata de căldura excesivă prin mulcire. Terenul ideal pentru cultivarea roșiilor este cel bogat in humus, poate fi îmbunătățit prin fertilizare cu compost sau mraniță. Pentru a asigura o irigare constantă, se poate îngropa un păhărel  de plastic cu fundul găurit în apropierea rădăcinii. Acest pahar se umple cu apa care ajunge direct la rădăcinile roșiei. Recoltarea roșiilor se face la maturitate deplină, când fructele sunt roșii.

Reclame

Posted on ianuarie 30, 2013, in Cultivarea legumelor in gradina and tagged , , , . Bookmark the permalink. Comentarii închise la Cultivarea rosiilor.

Comentariile sunt închise.

Fier forjat RO

Fier forjat Online

lauradafina

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

TulipRed

Appassionata di botanica e buona forchetta. Insieme visiteremo i giardini più belli d'Italia.

Dott.ssa Ilaria Rizzo

PSICOLOGA - PSICOTERAPEUTA

Giardino3G, giardinaggio, giardiniere

Giardiniere, giardinaggio, manutenzione del verde. Macerata

GourmetGabriella

Abbandonarsi ai Piaceri per ritrovare il Benessere

gradinadeacasa2

Cultivarea legumelor pe spatii mici si pe balcon,

%d blogeri au apreciat asta: