Căpșunele, o afacere de succes

Căpșunele, o afacere de succes

Căpșunul, are un succes comercial de proporții, de aceea de-a lungul timpului caracteristicile inițiale ale căpșunului au fost îmbunătățite, atingând standarde de calitate dorite. Căpșunul cultivat se adaptează la o multitudine de condiții climatice, datorită

Căpșunul

Căpșunul

 diversității soiurilor create. Foarte importante sunt trei tipuri:

  1. Soiuri cu o singură fructificare în sezonul de vară care au nevoie de zile scurte și temperaturi relativ scăzute pentru a forma flori, fructifică de la 2-4 săptămâni în sezonul de primăvară vară și se clasifică la rândul lor în: soiuri timpurii, de sezon mediu, și târzii.
  2. Soiuri cu fructificare continuă, au trei vârfuri de fructificare maximă, primăvara, vara și toamna. Aceste soiuri produc puțini stoloni.
  3. Soiuri care produc pe toată perioada vegetativă, care la rândul lor produc foarte puțini stoloni.

Soiurile cu fructificare continuă produc fructe puțin mai mici decât cele cu o singură fructificare. Curios este faptul ca în zonele cu temperaturi ridicate căpșunul se cultivă ca plantă anuală, în zonele cu climă temperată se cultivă ca plantă perenă cu ciclu de viață de 3-4 ani. Majoritatea soiurilor se dezvoltă bine  în condiții de climat rece, dar, aici scăderea temperaturii sub -0,5 grade Celsius, în perioada când formează florile produc daune diminuând producțiile. Pentru a elimina această problemă și pentru a realiza producții și în extrasezon, profitând și de prețurile ridicate, căpșunii se cultivă in sere, în tunele acoperite, in saci sau ghivece umplute cu amestec nutritiv ca suport de creștere. Căpșunul poate fi cultivat în sistem suspendat în cultură protejată sau pe sol la fel cum se cultivă și în culturile din grădină. Cultivarea neprotejată în câmp sau în

Căpșuni

Căpșuni

grădină este cea mai răspândită. Căpșunul poate fi cultivat, pe sol sterilizat, lucrat pe brazde înalte (biloane), acoperite cu mulci de paie, de plastic, pe sol lucrat clasic, sau poate fi cultivat in culturi suspendate cum se poate cultiva in ghivece pe terase sau balcoane. Ca consecință a cererii ridicate pe piață cultura căpșunului se extinde, producția mondială de căpșuni s-a dublat în ultimii 25 de ani. Romania are o tendință contrarie, raportat la anul 1990, producția a scăzut cu 75%. Dacă in Europa de vest se consumă în medie 2-2,5 kilograme de căpșuni pe cap de locuitor, în România se consumă doar 0,350 de grame. Consumul scăzut este determinat de puterea scăzută de cumpărare, dar și de orientarea producătorilor spre culturi cu recoltă imediată și cu investiții mici. Căpșunul se cultivă pentru consumul proaspăt, cât și pentru industrializare unde se prelucrează obținând: siropuri, sucuri naturale, lichioruri, dulcețuri, jeleuri, produse de patiserie și cofetărie. Căpșunile pot fi incluse in categoria fructelor de lux, în comerțul mondial de fructe, producția de căpșuni depășește de două ori producția de cireșe. Fructele de căpșun care fructifică în mai acoperă în mare măsură lipsa de fructe proaspete din această perioadă, înaintea apariției cireșelor și a celorlalte fructe de sezon.

Reclame

Posted on ianuarie 26, 2013, in Cultivarea legumelor in gradina and tagged , , , . Bookmark the permalink. Comentarii închise la Căpșunele, o afacere de succes.

Comentariile sunt închise.

Fier forjat RO

Fier forjat Online

lauradafina

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

TulipRed

Appassionata di botanica e buona forchetta. Insieme visiteremo i giardini più belli d'Italia.

Dott.ssa Ilaria Rizzo

PSICOLOGA - PSICOTERAPEUTA

Giardino3G, giardinaggio, giardiniere

Giardiniere, giardinaggio, manutenzione del verde. Macerata

GourmetGabriella

Abbandonarsi ai Piaceri per ritrovare il Benessere

gradinadeacasa2

Cultivarea legumelor pe spatii mici si pe balcon,

%d blogeri au apreciat asta: