Producerea răsadurilor

Producerea răsadurilor

Rasadnita

Rasadnita

Comod si avantajos răsadurile pot fi produse pe suprafețe foarte mici protejate unde semințele germinează si se dezvoltă înainte de a fi răsădite în grădină. Răsadnița este locul ideal unde semințele vor germina. Răsadnițele de regulă se pregătesc din toamnă,săpând adânc terenul, in așa fel încât gerul și vântul să acționeze asupra structurii solului. Pentru delimitarea patului germinativ se folosesc scânduri de lemn cu ajutorul cărora se creează o ramă de dimensiunile dorite. Răsadnițele sunt de două feluri: cu pat cald și cu pat rece. Pentru a încălzi răsadnițele cu pat cald pe fundul lor se așează un strat de gunoi de grajd,cu o grosime cuprinsă între 30/40 de centimetri, peste care se așează pământul mărunțit și amestecat cu mraniță care formează substratul răsadniței. Intenția mea este să scriu despre producerea răsadurilor pe spatii foarte mici in lădițe nutritive cu dimensiuni 6-8 centimetri înălțime, 50-60 de centimetri lungime si 30-35 de centimetri lățime. Important de știut că pe o suprafața de 1 metru pătrat de răsadnița se pot produce 1500 de fire de răsad în cazul în care acesta se vor repica sau 600 de fire de răsad în cazul în care nu vor fi repicate.

Pentru producerea răsadurilor va fi nevoie de câteva materiale indispensabile: lădițe din lemn, cu înălțimea de 6-8 centimetri, lungimea de 50-60 centimetri si lățimea de 30-35 centimetri; pământ cumpărat sau preparat; un creion sau o  scobitoare; o riglă la

Repicat

Repicat

fel cu cele pe care le folosesc copii la școala și un pulverizator. Pentru a trece efectiv la producerea de răsaduri trebuiesc parcurse câteva etape fundamentale: stimularea germinației, pregătirea substratului, semănatul si ultima udatul. Prima etapă stimularea germinației se face înmuind semințele in apă. Înmuierea nu se  face în cazul în care semințele  sunt tratate. Odată cu înmuierea se poate face și sterilizarea semințelor dacă apa folosită la înmuiat are o temperatură între 45-50 de grade. Semințele pot fi lăsate la înmuiat un interval de timp cuprins intre 2-10 ore. După ce le scoatem de la înmuiat se scurg de apă pe un șervețel de hârtie, pentru 1-2 ore înainte de semănat. Substratul; cea mai ușoara metoda este cumpărarea de pământ de la magazine specializate, dar  se poate și pregăti folosind un amestec de 40% mraniță, 50% pământ de grădină, si 10% nisip. Semănatul, se face pe rânduri, ținând cont de dimensiunile semințelor, pentru semințe mici (pătrunjel, morcov),semințele se amestecă cu nisip, semințele de dimensiuni mijlocii (ardei,roșii,vinete) se seamănă câte una in găuri mici făcute cu creionul sau scobitoarea si se acoperă cu 1 centimetru de pământ fin. Semințele mari (dovlecei, castraveți) se seamănă câte 3-4 pe măsură ce răsadul se dezvoltă se vor elimina plantele slab dezvoltate. 

Reclame

Posted on ianuarie 20, 2013, in Cultivarea legumelor in gradina and tagged , , . Bookmark the permalink. Comentarii închise la Producerea răsadurilor.

Comentariile sunt închise.

Fier forjat RO

Fier forjat Online

lauradafina

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

TulipRed

Appassionata di botanica e buona forchetta. Insieme visiteremo i giardini più belli d'Italia.

Dott.ssa Ilaria Rizzo

PSICOLOGA - PSICOTERAPEUTA

Giardino3G, giardinaggio, giardiniere

Giardiniere, giardinaggio, manutenzione del verde. Macerata

GourmetGabriella

Abbandonarsi ai Piaceri per ritrovare il Benessere

gradinadeacasa2

Cultivarea legumelor pe spatii mici si pe balcon,

%d blogeri au apreciat asta: