Mazare

Mazare

Cultivare mazare pe balcon

cultivare mazare pe balcon

Mazare

Mazarea este o planta legumicola anuala cultivata pentru consumul semintelor  verzi . Sunt multe soiuri de mazare dar pentru a simplifica se pot imparti in mazare pitica , mazare de talie mijlocie si mazare de talie inalta . Mazarea de talie mijlocie si inalta are nevoie de araci sau de retele de sustinere pentru a se dezvolta pe verticala . La cultivarea pe balcon este preferabil sa folosim un soi de talie mijlocie sau chiar inalta . Mazarea are flori de culoare alba , roz sau chiar violet . Nu are cerinte deosebite in ceea ce priveste temperatura , germineaza si la 1-2 grade celsius , mugurii tineri de mazare suporta chiar si temperaturi sub 0 grade pentru perioade scurte de timp . Pe masura ce plantele se dezvolta cresc si cerintele fata de temperatura , 14-15 grade pentru perioada de crestere si 18-20 de grade pentru perioada de fructificare . Pentru cultivarea pe balcon mazarea poate fi semanata intr-un ghiveci cu 35 de centimetri in diametru , la o adancime de 2,5-3 centimetri . Un ghiveci de asemenea dimensiuni poate gazdui 4 plante de mazare . Semanatul se poate face de la jumatatea lunii martie pana la sfarsitul lunii aprilie . Perioada de germinatie la mazare este de 10-15 zile . Mazarea se poate cultiva si pe balcoanele cu expunere la nord cu conditia sa aiba o pozitie cu  expunere la soare . Pe balcoanele cu expunere la sud este de preferat sa aiba o pozitie care sa garanteze 2-3 ore de umbra pe zi . Pamantul din ghiveciul unde se va cultiva mazare poate fi un pamant universal cumparat sau , se poate prepera un amestec de pamant de gradina cu gunoi de grajd nisip si circa 200 de grame de cenusa . Proportiile in cazul in care pamantul se prepara sunt 50% pamant de gradina 40% gunoi de grajd 10% nisip , cenusa se adauga pentru completarea necesarului de fosfor si potasiu . Pentru drenajul apei pe fundul ghiveciului se aseaza circa 2 centimetri de pietris sau argila expandata . Pentru soiurile de mazare de

Mazare cultivata pe balcon

Mazare

talie medie sau inalta se folosesc araci sau diferite tipuri de retele care vor stimula dezvoltarea plantei pe verticala . In cazul cultivarii pe balcon se poate folosi foarte bine si balustrada balconului . Pamantul din ghiveciul cu mazare trebuie mentinut mereu umed , la inceput , imediat dupa semanat irigarea se poate face folosind un pulverizator . Irigarea cu jet de apa poate sa scoata semintele afara din pamant . La doua saptamani de la aparitia primilor muguri de mazare apar si primele flori . Mazarea are un aspect frumos , cand infloreste poate fi considerata o planta ornamentala care decoreaza balconul . Prima parte din luna mai mazarea incepe sa formeze primele pastai de rod . Incepe sa fructifice incepand de la baza spre varf , recoltarea in cazul cultivarii pe balcon se face esalonat pe masura ce pastaile incep sa maturizeze . Recoltarea nu se face la maturitate deplina , cand pastaile incep sa se coloreze in galben , semintele au un gust neplacut si la fiert devin fainoase . Mazarea se recolteaza cand pastaile sun inca verzi dar se observa bobul plin in interior . De regula cu cat este mai proaspata cu atat este mai gustoasa .

Reclame

Posted on noiembrie 19, 2012, in Cultivare legume pe balcon and tagged , , , . Bookmark the permalink. Comentarii închise la Mazare.

Comentariile sunt închise.

Fier forjat RO

Fier forjat Online

lauradafina

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

TulipRed

Appassionata di botanica e buona forchetta. Insieme visiteremo i giardini più belli d'Italia.

Dott.ssa Ilaria Rizzo

PSICOLOGA - PSICOTERAPEUTA

Giardino3G, giardinaggio, giardiniere

Giardiniere, giardinaggio, manutenzione del verde. Macerata

GourmetGabriella

Abbandonarsi ai Piaceri per ritrovare il Benessere

gradinadeacasa2

Cultivarea legumelor pe spatii mici si pe balcon,

%d blogeri au apreciat asta: