Rozmarinul

Rozmarin

Înmulțirea rozmarinului

Rozmarinul poate fi cultivat cu usurinta in ghiveci sau in gradina, este un arbust peren de provenienta mediteraniana. Arbustul de rozmarin are o tulpina lemnoasa pe care se dezvolta ramuri cu frunze de culoare verde-gri, mici si inguste. Rozmarinul la maturitate deplina ajunge la dimensiuni de la 50 de centimetri pina la 3 metri  inaltime. Cu ajutorul plantelor de rozmarin se pot realiza tufisuri, sau chiar  garduri vii daca se acorda o atentie deosebita la taiatul ramurilor. Pe balcon, in ghiveci poate fi considerat o planta ornamentala. Cultivarea rozmarinului in ghiveci sau in gradina nu necesita o atentie deosebita, este rezistent atat la temperaturi ridicate dar si la temperaturi scazute dar, atentie, este sensibil la inghet de acea pe timpul iernii trebuie protejat.  Rozmarinul este mare iubitor de soare, nu suporta stagnarile de apa, cultivat in vas este sensibil si la apa care se acumuleaza in farfuriuta colectoare de sub vas. Udarea rozmarinului se face de obicei seara fara a exagera cu cantitatea de apa. Cine vrea sa cultive rozmarin in ghiveci trebuie sa acorde putina atentie cresterii plantei, ramurile trebuiesc taiate pentru a mentine planta de dimensiuni reduse. In cazul in care planta s-a dezvoltat si ghiveciul nu are dimensiunile

Rozmarin in ghiveci

Rozmarin

corespunzatoare poate fi schimbat intr-un ghiveci de dimensiuni mai mari. Rozmarinul poate fi cultivat plecand de la seminte, perioada optima de semanat este primavara, poate fi cultivat si achizitionand o planta de la un vanzator de plante sau taind un ram de la cineva care are deja o planta bine dezvoltata. In ultimul caz ramul de rozmarin se poate dezvolta in doua moduri, poate fi lasat intr-un vas cu apa pana face radacini, dupa aceea se rasadeste intr-un ghiveci, sau in gradina; se poate rasadi direct in vas sau in gradina, dupa ce se indeparteaza frunzele de pe o portiune de ram de cativa centimetri. Daca se opteaza pentru metoda rasadirii directe a ramului trebuie acordata putina atentie irigarii, pamantul din vas sau din gradina trebuie mentinut umed pentru 2-3 saptamani, pana cand planta dezvolta radacini. Rozmarinul se adapteaza tuturor tipurilor de teren, chiar si solurilor sarce in substante nutritive. In general rozmarinul nu este atacat de insecte, mai mult tine departe insectele si de plantele din apropiere. Pe timpul iernii, cand temperaturile sunt foarte scazute, rozmarinul trebuie protejat. Florile de rozmarin au culori de la rosu la lila si chiar albastru deschis; este o planta verde tot timpul anului. Frunzele lui pot fi recoltate tot timpul anului. La recoltare se pot taia si mici parti de ram fara a rani planta. Frunzele se pot consuma verzi, proaspete dar si uscate; (uscate pierd putin din aroma). Rozmarinul este folosit pe larg in bucatarie dar, datorita proprietatilor antireumatice, antidiuretice si antioxidante este folosit si pentru tratarea anumitor afectiuni diuretice si reumatice. Pentru tratarea acestor afectiuni se foloseste infuzia si decotul. Infuzia de rozmarin se prepara folosind o lingura de frunze verzi sau uscate pentru 250 de mililitri de apa fierbinte. Infuzia are efecte importante la digestie, poate fi folosita si pentru calmarea acceselor de tuse cu efecte antistres. Aceasta infuzie de rozmarin se poate consuma dupa mese sau eventual seara inainte de culcare.

Reclame

Posted on octombrie 31, 2012, in Cultivare legume pe balcon and tagged , , . Bookmark the permalink. Comentarii închise la Rozmarinul.

Comentariile sunt închise.

Fier forjat RO

Fier forjat Online

lauradafina

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

TulipRed

Appassionata di botanica e buona forchetta. Insieme visiteremo i giardini più belli d'Italia.

Dott.ssa Ilaria Rizzo

PSICOLOGA - PSICOTERAPEUTA

Giardino3G, giardinaggio, giardiniere

Giardiniere, giardinaggio, manutenzione del verde. Macerata

GourmetGabriella

Abbandonarsi ai Piaceri per ritrovare il Benessere

gradinadeacasa2

Cultivarea legumelor pe spatii mici si pe balcon,

%d blogeri au apreciat asta: