Cultivarea usturoiului

Cultivarea legumelor în grădină

Cultivarea usturoiului

Usturoi

Soiurile de usturoi se pot diferenția în funcție de culoare , precocitate , aromă , dimensiune dar toate aceste caracteristici duc la două soiuri principale : usturoiul alb comun și usturoiul roșu . Primul este rustic , productiv , se poate conserva cu ușurință și are o aromă tare . Al doilea are o culoare roșiatică a cojii , cu aroma dulce , precoce , mai puțin cultivat din cauza rezistenței slăbite la umiditate . Clima și terenul . Preferă o climă temperat uscată cu expunere la lumină pentru a finaliza separarea bulbilor . Preferabil să fie cultivat pe terenuri cu expunere la sud , preferă soluri afânate , bogate în substanță organică . Mai puțin adaptate sunt solurile compacte și umede care pot reține apa și pot duce la putrezirea bulbilor . Poate fi cultivat după cartof și varză și de evitat cultivarea după ceapă sau praz . Se poate cultiva împreună cu pătrunjel , roșii sau castraveți . Poate fi semănat primăvara la sfârșitul lunii februarie

Usturoi verde

Usturoi

începutul lunii martie sau toamna în octombrie , noiembrie . Se aleg cei mai frumoși căței de usturoi de pe partea externă a bulbului și se plantează la o adâncime de 5 centimetri la o distanță de 12 centimetri pe rând și 25 de centimetri între rânduri . Fertilizarea se face administrând de la 200 la 400 kilograme de gunoi de grajd înainte de săpat . Se încorporează în sol odată cu săpatul la o adâncime de circa 30 de centimetri . Pentru semănatul în octombrie noiembrie terenul se pregătește din vară săpând la o adâncime de 25 de centimetri , urmată toamna de o mărunțire a terenului puțin înainte de semănat . Pentru cultura de primăvară terenul se sapă din toamnă ,

Usturoi , recoltare

Usturoi împletit

primăvara se mărunțește pentru aerisirea solului și pentru îndepărtarea eventualelor buruieni . Usturoiul ajunge la maturitate la sfârșitul lunii iunie începutul lunii iulie , recoltatul se face într-o zi însorită când frunzele încep să se usuce . Bulbii se lasă la soare cel puțin o jumătate de zi după care se pot împleti cozile și se pot pune la păstrat într-un loc uscat și răcoros . La țară mulți cred că dacă cu puțin înainte de recolat se împletesc cozile de usturoiului bulbii devin mai mari dar nu este chiar adevărat . Practica aceasta pate fi utilă în cazul în care pământul este umed și frunzele ajung pe teren în perioadele ploioase . Usturoiul este rezistent la boli și dăunători , totuși , excesul de căldură și umiditate poate să ducă putrezirea bulbului de  usturoi . Ca măsura de prevenire trebuie aplicată o rotație a culturilor , nu se cultivă usturoi după usturoi , și pentru a evita stagnările de apă se poate face înainte de semănat o bilonare a terenului plantând usturoiul la 5 centimetri de vârful bilonului .

Posted on Octombrie 9, 2012, in Cultivarea legumelor in gradina and tagged , , . Bookmark the permalink. Comentariile sunt închise pentru Cultivarea usturoiului.

Comentariile sunt închise.

Fier forjat RO

Fier forjat Online

lauradafina

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

TulipRed

Appassionata di botanica e buona forchetta. Insieme visiteremo i giardini più belli d'Italia.

Dott.ssa Ilaria Rizzo

PSICOLOGA - PSICOTERAPEUTA Esperta in Disturbi d'ansia-Attacchi di Panico e Psicologia della Coppia

Giardino3G, giardinaggio, giardiniere

Giardiniere, giardinaggio, manutenzione del verde. Macerata

GourmetGabriella

Abbandonarsi ai Piaceri per ritrovare il Benessere

gradinadeacasa2

Cultivarea legumelor pe spatii mici si pe balcon,

%d blogeri au apreciat asta: