Plante aromate

Dafin

Obtinerea dafinului din seminte sau procurarea unui ram care se poate pune la facut radacini este destul de complicat, solutia cea mai eficienta este cumpararea unei plante de la un comerciant. Cand planta de dafin va deveni adulta are nevoie de un ghiveci cu o dimensiune de 40 de centimetri. Dafinul prefera pozitii relativ adapostite, jumatate soare jumatate umbra, suporta bine frigul dar nu

dafin

dafin

tolereaza gerurile intense, pentru perioada de iarna dafinul trebuie protejat. Nu are exigente deosebite in ceea ce priveste terenul, trebuie udat constant putin chiar si pe perioada de iarna. Dafinul poate fi fertilizat cu un ferilizant organic la inceputul primaverii. Cresterea dafinului trebuie controlata, de aceea ramurile trebuiesc taiate de 2-3 ori pe an. Ajunge la inaltimi de pana la 2 metri dar cultivat pe balcon este de preferat inaltimea sa fie limitata le 80-100 de centimetri. Odata cu taiatul ramurilor se poate da forme dupa dorinta arbustului de dafin, con, piramida. Foile de dafin se pot recolta tot anul, si se pot utiliza proaspete pentru aromatizarea mancarurilor, fripturilor si muraturilor la otet. Dafinul are exemplare care produc  flori femine si un fruct de culoare neagra opaca, dar pentru a produce are nevoie sa fie polenizate de polenul florilor masculine, deci daca vreti sa aveti si fructe de dafin trebuie sa aveti doua plante una de sex feminin si una de sex masculin. Fructele de dafin se utilizeaza la producerea unui lichior foarte aromat. Dafinul pe perioada de iarna trebuie protejat cu saci de polietilena, unde se practica cateva gauri pentru a lasa frunzelor posibilitatea sa respire, la cultivrea in ghiveci, ghiveciul trebuie ridicat de la pamant, pentru aceasta se poate aseza pur si simplu pe o caramida sau pe o bucatica de scandura, ghiveciul poate fi pus intr-o cutie de carton care se umple cu paie sau dupa posibilitati si cu bucatele de poliestiren. Poate fi protejat si cu un sac de plastic transparent in care se introduce planta impreuna cu ghiveciul dupa care se leaga si se fac cateva gauri pentru respiratia frunzelor. Si in acest caz ghiveciul se ridica de la sol si se protejeaza cu paie sau poliestiren. Pe masura ce creste dafinul, ghiveciul trebuie schimbat, momentul oportun este atunci cand radacinile incep sa iasa prin gaura sau gaurile de drenaj. De obicei ghiveciul se schimba toamna sau primavara, primavara la inceputul lunii martie inainte de inceperea perioadei vegetative, toamna inainte de perioada de repaos vegetativ, sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie.
Mararul

marar

marar

Poate fi semanat in ghiveci incepand din luna martie si continuand pana in luna iulie. Plantele dupa semanat trebuiesc rarite,  in asa fel incat sa ramana o distanta de circa 20 de centimetri intre plante. Mararul poate fi cultivat in locurile cu buna expunere la soare, prefera un teren de textura medie, bogat in humus, bine drenat si mentinut permanent umed dar fara stagnari de apa. Nu are nevoie de ferilizari suplimentare. Frunzele pot fi recoltate si dupa 6-8 saptamani de la semanat, cand planta ajunge la o inaltime de 20 de centimetri – se pot utiliza proaspete, uscate sau congelate pentru aromarea mancarurilor de peste, carne, salata, semintele care de fapt sunt fructe se folosesc in special la aromatizarea muraturilor au o aroma mai puternica decat frunzele. Spre sfarsitul verii, cand semintele nu au inca o culoare rosiatica, deci nu au ajuns inca la maturitate deplina, se taie inflorescenta si se lasa la soare la uscat, dupa care se pot conserva intr-un borcan inchis ermetic.

Busuiocul

Busuiocul se poate semana in martie in rasadnita, daca plantele sunt prea dese de raresc, cand apare a 4-a frunza in a doua jumatate a lunii aprilie si se rasadesc in ghivece mici care pot fi tinute si afara. Busuiocul are nevoie de un ghiveci cu un diametru de 25 de centimetri si o adancime de 25 de centimetri. Busuiocul poate fi semanat afara la inceputul lunii mai sau se pot cumpara rasaduri. Clima ideala pentru busuioc este temperat-calda dar se adapteaza si temperaturilor putin mai reci. Prefera poziitii cu expunere la soare la nord si pozitii umbrite la sud. Ghiveciul pentru

busuioc

busuioc

busuioc poate fi umplut cu un pamant universal bogat in substante organice, se iriga constant cu cantitati mici de apa. Inflorescentele pe masura ce apar se taie cu un foarfece iar pentru stimularea dezvoltarii de noi ramuri se scurteaza periodic ramurile vechi. Frunzele proaspete se recolteaza din iunie pana in septembrie in functie de necesitati. Productia suplimentara de frunze de busuioc se poate congela pentru consumul de iarna. Busuiocul pe balcon poate fi considerata o planta ornamentala, busuiocul grecesc de exemplu formeaza o coroana sferica, produce frunze mici frumoase, foarte aromate.

Coriandrul

Se seamna direct in ghiveciul unde se va dezvolta la sfarsitul lunii aprilie, plantele se raresc lasand o distanta intre ele de circa 15 centimetri. Coriandru iubese pozitiile insorite dar are nevoie si de cateva ore de umbra mai ales in zilele caniculare de vara. Prefera un teren nisipos, mentinut umed, cu irigari constante dar nu abundente. Nu are nevoie de fertilizari suplimentare. La coriandru se utilizeaza semintele, pentru condimentarea fripturilor si in general a preparatelor de carne. In bucatariile chineze, indiene si japoneze se utilizeaza si frunzele de coriandru pentru prepararea supelor si salatelor. Recoltarea se face in august cand semintele sunt mature. Pentru recoltare se taie inflorescenta care de usuca la soare, sau poate fi uscata si in cuptor la 35 de grade. Dupa uscare se scutura usor si se colecteaza semintele. Daca semintele sunt bine uscate se pot conserva intr-un borcan bine inchis.

Menta

menta

menta

In cazul cultivarii mentei cea mai convenabila metoda este cumpararea unei plante care la jumatatea primaverii se rasadeste intr-un ghiveci cu un diametru de 25 de centimetri si o adancime de 25 de centimetri. Se pot alege diferite soiuri de menta dupa preferinte dar, toate sunt rezistente atat la frig cat si la cald. De regula pe perioada de iarna partea aeriana a plantei se usuca, dar primavara inmugureste din nou, pentru cei ce vor frunze proaspete de menta si pe perioda de iarna ghiveciul cu menta poate fi adapostit in casa departe de surse de caldura. Menta prefera pozitii relativ umbrite mai ales daca balconul pe care va fi gazduita are o expunere la sud. Menta creste bine pe un sol cu textura medie, mentinut permanent umed. Nu are nevoie de ferilizari suplimentare, pentru a nu epuiza planta se elimina inflorescentele pe masura ce apar. La menta in functie de cum se dezvolta radacinile (cand incep sa iasa prin gaura de drenaj a ghiveciului), planta trebuie despartita, la inceputul lunii martie sau la sfarsitul lunii septembrie inceputul lunii octombrie. La menta se folosesc frunzele proaspete sau uscate, pentru prepararea infuziilor, ceaiurilor dar si pentru aromarea sosurilor de carne cat si pentru aromarea salatelor de fructe. Soiurile de menta sunt diferite cu frunze mai mult sau mai putin aromate, perene, de regula verzi pe toata perioada anului, formeaza mici tufisuri care pot avea dimensiuni de la 10 la 50 de centimetri.

Oregano

origano

origano

Pentru cultivarea oreganului este convenabil sa se cumpere o planta care se rasadeste intr-un ghiveci cu diametru de 20 de centimetri la sfarsitul lunii aprilie. Oregano produce flori doar in zonele calde daca are o expunere favorabila la soare. In regiunile mai reci trebuie protejat pe perioada de iarna, dar se adapteaza bine si in casa unde poate fi cultivat pentru frunzele sale proaspete si pe perioada de iarna. Oreganul, prefera un teren de textura medie, bine drenat si bogat in substante organice. Se iriga doar cand pamantul din ghiveci este complet uscat, este sensibil la stagnarile de apa. Poate fi multiplicat prin dividerea plantelor din ghiveci primavara. In bucatarie se folosesc frunzele proaspete sau uscate pentru aromatizarea sosurilor pentru carne, a salatelor si a preparatelor de carne.  Pentru conservare se taie varfurile ramurelelor care se fac mici buchetele care se pun la uscat cu varful in jos.

Salvia

salvie si rosmarin

salvie si rosmarin

Pentru inceput la cultivarea salviei este convenabil sa se cumpere o planta. Dupa cumparare, la sfarsitul lunii aprilie salvia se rasadeste intr-un ghiveci cu un diametru de 30 de centimetri. Salvia rezista pe perioada de iarna la temperaturi scazute pana la -10° dar in general in regiunile reci frunzele pierd putin din aroma, de regula prefera pozitiile insorite. Poate fi cultivata intr-un amestec de pamant usor, si bine drenat. In compozitia pamantului din ghiveci se poate amesteca circa 10 % nisip. Salvia se iriga moderat si constant, pentru stimularea cresterii frunzelor acestea se taie constant in functie si de nevoile de consum. Pe masura ce salvia se invecheste incepe sa produca mai putine frunze si planta incepe sa devina lemnoasa. Este bine ca la 3-4 ani planta sa fie inlocuita pentru ca productia de frunze este scazuta. Frunzele de salvie se recolteaza pe toata perioada anului se folosesc pentru prepararea de infuzii, aromarea sosurilor, a unor preparate din carne. In unele bucatarii frunzele de salvie se mananca si prajite in ulei. Salvia clasica are frunze argintate verzi tot timpul anului, ajunge la inaltimi de 60 de centimetri dar, exista si anumite tipuri de salvie care au frunza de culoare purpurie sau verzi dungate cu galben.

  1. buna ziua,citesc cu f.mare atentie toate articolele dvs.si as vrea un sfat plantele aromate se pot asocia cu legumele dar care cu care ,asta nu prea stiu.Sunt incepator in ale gradinaritului organic ,daca m-ati putea ajuta cu cateva sfaturi ,multumesc anticipat

  2. foarte frumos articolul felicitari.
    eu am dafin in gradina la munte si la -25 a rezistat bine ,si salvia iar fara probleme ,ele rezista la ger

Giardino3G

Macerata, giardiniere, giardinaggio, giardino, manutenzione del verde

GourmetGabriella

Abbandonarsi ai Piaceri per ritrovare il Benessere

gradinadeacasa2

Cultivarea legumelor pe spatii mici si pe balcon,

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 25 other followers

%d bloggers like this: