Fasole

Cultivare fasole in gradina

Fasole

Cultivare fasole in gradina

Fasolea este o planta anuala erbacee , cultivata pentru consumul proaspat al pastailor sau pentru boabe sale bogate in proteine si substante nutritive . Se pot distinge doua soiuri de fasole , fasole pitica si fasole agatatoare , din punct de vedere al ciclului productiv pot fi precoce , timpurii si tarzii . Fasolea se dezvolta bine pe un teren usor acid sau neutru , cu textura medie , bine drenat . Cultivarea de fasole pe solurile argiloase , calcaroase , compacte , unde se pot forma stagnari de apa nu duce la recolte tocmai satisfacatoare . Fasolea este o buna premergatoare pentru toate legumele lasa terenul bogat in azot si fara buruieni . Fasolea pote reveni pe aceiasi suprafata de teren dupa 3-4 ani si de regulea este de evitat sa se cultive dupa mazare si castraveti care pot transmite culturii de fasole boli fungicide si critogamice . In gradina pe spatii mici poate fi cultivata impreuna cu varza , salata , rosii , ridiche ; nu da rezultate optime cultivata cu ceapa , usturoi sau mazare . Fasolea se poate semana la sfarsitul lunii aprilie inceputul lunii mai , la o adancime de 3-5 centimetri ; soiurile pitice se seamana la o distanta de 6-7 centimetri intre plante pe rand si o distanta de 45-50 de centimetri intre randuri ; soiurile agatatoare , se pot semana la o distanta de 20 centimetri intre plante pe rand si 100 de centimetri intre randuri ; mai poate fi semanata si pe randuri alternative , cu avantajul ca se economiseste putin spatiul din gradina , la cultivarea pe randuri alternative distanta intre plante pe rand este de 20-25 de centimetri , distanta intre primele doua randuri este de 50-60 de centimetri dupa care se lasa un interval de 120 centimetri si se seamana alte doua randuri la distanta de 50-60 centimetri . Inainte de semanat fasolea poate fi lasata la inmuiat pentru 10 ore , tegumentul devine fraged , usureaza dezvoltarea

Fasole

Fasole

mugurelui vegetativ si grabeste germinatia . Perioada de germinatie la fasole este de 5-10 zile in functie de temperatura si umiditate . Pregatirea terenului se incepe toamna cu o sapatura adanca circa 30 de centimetri , incazul in care cultura premergatoare nu a fost fertilizata se pot ingropa la sapat circa 200 kilograme de gunoi de grajd bine maturat pentru 100 de metri patrati de gradina . Pentru a imbogati terenul cu fosfor si potasiu , se pot adauga intre 5-10 kilograme de cenusa de lemn la 100 de metri patrati . Principalele lucrari de intretinere sunt prasitul si irigatul . Pe durata perioadei vegetative se fac una sau doua prasile pentru eliminarea buruienilor si pentru mentinerea aeresita a radacinilor , impreuna cu prasitul se poate face si musuroitul . Irigarea culturii de fasole se poate face imediat dupa semanat pentru a grabi germinatia si in perioada cand plantele incep sa infloreasca si sa formeze tecile boabelor . Cand

Fasole

Fasole

plantele au format primele frunze se poate face o stropire preventiva cu zeama bordeleza pentru prevenirea bolilor critogamice si o stropire cu macerat de urzica pentru a indeparta insectele si daunatorii . Maceratul de urzica se poate prepara dintr-un kilogram de plante proaspete de urzica lasate la macerat in 10 litri de apa pentru circa doua zile . Se stropeste pe frunzele plantei fara a fi diluat , datorita continutului de azot stimuleaza si dezvoltarea viguroasa a fasolei . Imediat dupa semanat sau pe masura ce plantele se dezvolta , la cultivarea soiurilor agatatoare se va prevedea creearea de structuri sau retele care sa faciliteze dezvoltarea pe verticala a plantelor , in ultima instanta se pot folosi si araci . Recoltarea fasolei este diferentiata in functie de soiul cultivat , de regula pastaile se recolteaza cand bobul nu este bine format in teaca si inainte ca pastaile sa devina atoase . Fasoalea boabe se recolteaza cand bobul s-a format , teaca exterioara incepe sa se usuce . Dupa ce s-au scos boabele din teci fasolea boabe se depoziteaza intr-un loc aeresit si racoros .

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s